Potravinový výrobek, který právě jíme, sice může vonět po jahodách, a dokonce může chutnat jako jahody, ale není to žádnou zárukou toho, že opravdu obsahuje podíl čerstvých jahod.
Nebude na škodu se občas zamyslet nad tím, zda jídlo, které právě jíme, je skutečnou potravinou, nebo je pouze směsí chemikálií a umělých přísad.
V tomto článku si povíme o deseti potravinářských napodobeninách, které byste si nikdy, opravdu nikdy, neměli dát na talíř!
A když přece jen vezmete do ruky takový výrobek, doporučujeme vám, abyste si pozorně přečetli etiketu a složení výrobku – možná zůstanete šokováni, když zjistíte, co všechno může potravinářský výrobek obsahovat.
Většina odborníků se obvykle shoduje na tom, které umělé příměsi je možné považovat za ty nejškodlivější. A většina jídel, o kterých se zmíníme v tomto článku, obsahuje právě ty.
Dávejte si tedy větší pozor na to, co konzumujete.
1. Krabí tyčinky
Pokud jste někdy jedli tento výrobek, možná jste si mysleli, že si pochutnáváte na krabím mase ve formě tyčinek. Název „krabí tyčinky“ je však zavádějící.
Ve skutečnosti se totiž vyrábějí z potravinářského produktu známého jako „surimi“. Jedná se o levný produkt, který se vyrábí z bílého rybího masa ve formě prášku.
Do této směsi se přidávají některé jedlé přísady, jako např. krabí extrakt, příchuť krabího masa, koření apod.
Surimi je tedy imitace krabího masa, která se vyrábí v různých tvarech, formách a texturách. Díky své barvě se nejčastěji používá jako napodobenina masa mořského raka, kraba a některých jiných měkkýšů.
Ve tvaru tyčinek má napodobovat maso z nohou kraba.
Výrobci tedy používají to nejlevnější rybí maso a vyrábí z něj napodobeninu, která chutná jako ty nejdražší druhy masa z kraba anebo mořského raka.
Není to však až tak špatné, když si uvědomíme, že se vyrábí z rybího masa, které je v podstatě zdravé. I přesto musíme konstatovat, že se nejedná o krabí maso.
Surimi je navíc silně průmyslově zpracovaný potravinářský výrobek, který obsahuje vysoké množství umělých přísad.
Mezi nimi se mohou nacházet i jiné extrahované součásti rybího masa, nejspíš zde však najdeme vaječné bílky, oleje, sůl, glutaman sodný (MSG) anebo různé typy škrobů a želé, díky kterým výrobci dosahují požadované textury.
2. Sýr Easy Cheese
Easy Cheese je obchodní název výrobce, který vyrábí průmyslově zpracovaný tekutý sýr. Tento produkt, který se někdy označuje jako sýr ve spreji anebo sýr v plechovce, je tavený tekutý sýr balený v plastové lahvi.
Je to produkt určený pro zákazníky, kteří mají sýr v oblibě, ale jsou příliš pohodlní na to, aby vzali do rukou nůž a odkrojili si plátek čerstvého sýra.
Bývá balený i v nádobkách ve spreji, podobně jako šlehačka, a nevyžaduje skladování v chladu.
Ačkoliv na výrobu běžného sýra potřebujeme jen pár složek, na výrobu sýra Easy Cheese je jich zapotřebí mnohem více.
Tento sýr obsahuje přísady jako syrovátkový proteinový koncentrát, řepkový olej, mléčný proteinový koncentrát, citrát sodný, fosfát sodný, kalcium fosfát, kyselina mléčná, kyselina sorbová, alginát sodný, beta-apo-8′-karotenal, annatto, sýrařské kultury a enzymy.
3. Sýrový dip Cheez Whiz
Cheez Whiz je hustá průmyslově zpracovaná sýrová omáčka, případně pomazánka. Tento výrobek a jemu podobné výrobky jsou často považovány za „pseudo-sýry“.
Tato žlutá pasta bývá plněná ve sklenicích a používá se jako sýrová poleva při přípravě steaků, kukuřičných lupínků, hot dogů a jiných jídel. Její výhodou je, že ve srovnání se skutečným sýrem je snadněji roztíratelná a lépe se topí.
Jedna porce, tzn. dvě zarovnané polévkové lžíce sýra, pokryje téměř třetinu maximální doporučené denní dávky nasycených mastných kyselin a také třetinu maximální doporučené denní dávky sodíku pro průměrného dospělého člověka.
Jediný problém je, že pokud se rádi usadíte před televizi a začnete si do této sýrové pochoutky máčet suchary anebo krekry, jen sotva se vám podaří zůstat u dvou polévkových lžících.
Tento produkt navíc obsahuje více umělých přísad, než můžeme považovat za přirozené. V první řadě zmiňme vodnatý vedlejší produkt mléka, syrovátku.
Také v něm najdeme řepkový olej anebo kukuřičný sirup. A v neposlední řadě do něj výrobci přidávají mléčný proteinový koncentrát, který v posledních letech začali dovážet z jiných zemí jako levnější náhradu za podstatně dražší mléčný prášek vyráběný americkým mlékárenským průmyslem.
Otázka tedy zní – je to stále sýr, nebo spíše jakási žlutě zbarvená pasta?
4. Italská vegetariánská klobása Tofurky
Jeden z nejznámějších vegetariánských výrobků, Tofurky, je náhradou krůtího masa, která se vyrábí ze směsi syrovátkového proteinu a organického tofu.
Možná jste již slyšeli, že občasné anebo úplné vyloučení masa z jídelníčku, zejména červeného, vede ke snížení rizika vzniku srdečních onemocnění a v ojedinělých případech ke snížení rizika vzniku rakoviny.
Nicméně nahradit konzumaci masa průmyslově zpracovanými náhradami s sebou přináší jistá rizika.
Mnohé napodobeniny anebo náhrady masa jsou v podstatě silně průmyslově zpracované výrobky plné umělých přísad. Mnohé z nich se vyrábějí ze sójového proteinového izolátu, pšeničného lepku anebo jiných rostlinných proteinů, které danému výrobku dodávají potřebnou texturu.
Tofurky navíc obsahují další pochybné složky, díky kterým získávají požadovaný vzhled masa.
Takže předtím, než tento nebo jemu podobný výrobek vložíte do nákupního košíku, si pořádně prostudujte jeho etiketu.
Čím více přísad je uvedeno na etiketě výrobku, tím si můžete být jistější, že výrobek obsahuje více umělých přísad a konzervačních látek. Tyto látky zaručují dlouhou trvanlivost výrobku, dodávají mu lahodnou chuť a jsou odpovědné za jeho konzistenci.
Mezi těmito přísadami najdeme nezdravé množství soli, tuku, cukru a jiných umělých látek. Není to důvod k tomu, abyste si raději dopřáli opravdové tofu a zelené fazolky?
NÁŠ TIP: Celý svět čeká na vakcínu proti koronaviru, aby mohli dospělí i děti bez obav chodit do společnosti. Víte, že se proti němu můžete chránit už teď? A navíc zcela přírodně? Čtěte VÍCE
5. Kuřecí nugetky
Běžné kuřecí nugetky obsahují asi 40-50 % masa. Kvůli dlouhé době skladování jsou hluboce zmrazené a po neustálém ukládání v mrazírenských boxech bývají nepěkně potlučené.
Skladování a manipulace se zbožím možná patří do odpovědnosti maloobchodníka, ale složení výrobku je už odpovědností výrobce.
Kuřecí nugetky si můžeme koupit v různých velikostech porcí. Všichni dobře víme, že bílé kuřecí maso je jedním z nejlepších zdrojů čistých bílkovin, protože obsahuje málo tuku.
Někteří výrobci však místo něj začali používat umělou směs, která sestává z různých částí kuřete. Ty se semelou, smíchají dohromady, a potom hluboce zamrazí.
Kuřecí nugetky mají vysoký obsah tuku ze dvou důvodů – jsou obalovány ve strouhance a připravovány smažením. Navíc obsahují mnoho kalorií, soli a cukru.
Určitě nás to nezabije, když si na nich čas od času pochutnáme. Jelikož chutnají velmi dobře, jsou poměrně levné, nenáročné na přípravu a děti je zbožňují, snadno se může stát, že je začneme konzumovat častěji, než je zdravé.
6. Ovocný instantní nápoj Tang
Tang je nápoj v prášku s příchutí ovoce, který se výborně hodí k snídani. Začal se vyrábět koncem 50. let minulého století a od té doby se stal nedílnou součástí snídaně mnoha dětí a dospělých.
Popíjeli ho dokonce i astronauti z NASA během letů do kosmu. Marketing firmy Tang pochopitelně neváhal a svůj nápoj prezentoval na trhu jako nápoj astronautů.
Pokud si ale myslíte, že obsahuje nějaký podíl skutečného ovoce, jste na omylu. První, na co musíme upozornit, je, že obsahuje jen nepatrný podíl pomerančové šťávy a dužiny.
Jak uvádí etiketa výrobku, obsahuje cukr, méně než 2 % pomerančové šťávy, umělá barviva a mnoho jiných umělých přísad.
Na lahodné chuti tohoto nápoje nemá pomerančová šťáva téměř žádný podíl – jeho chuť je výsledkem „přírodních a umělých příchutí“.
Nicméně vyrábí se tak, aby chutnal jako pomerančová šťáva. Pokud svému tělu chcete dodat skutečné živiny, mnohem lépe uděláte, když si k snídani dáte pomeranč anebo skutečnou pomerančovou šťávu.
Nahraďte ho skutečným, vlastnoručně připraveným smoothie! Dnes už přece není žádný problém najít si spoustu receptů na přípravu chutného smoothie.
7. Bílý chléb
Už dlouho se ví o tom, že bílý chléb a rafinované pšeničné výrobky neposkytují tělu žádnou výjimečnou výživovou hodnotu, zejména potom, co jsou z nich extrahovány všechny hodnotné živiny.
Jak jistě víte, celozrnné potraviny jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a komplexních sacharidů, které účinně napomáhají optimální činnosti trávicí soustavy. Mouka během procesu rafinace přichází o podstatnou část svých výživných látek.
Výrobky z rafinované mouky tedy nelze považovat za komplexní sacharidy, jinými slovy, nepatří do kategorie potravin s pomalým uvolňováním sacharidů. Právě naopak.
Potraviny vyrobené z rafinované mouky jsou sice poměrně snadno stravitelné, ale po jejich konzumaci dochází k rychlému vstřebání cukru, který se projeví v nadměrném zvýšení hladiny glukózy v organismu.
Procesem rafinace se z pšenice odstraňují klíčky a otruby, což znamená, že pšeničné zrno je tak zbaveno těch nejvýživnějších součástí, včetně vlákniny, vitamínů a minerálů.
V obchodech běžně najdeme bílý chléb a výrobky z bílé mouky, které jsou obohaceny o živiny. Většinou se však jedná o ten nejlevnější druh minerálů a vitamínů, které tělo neumí pořádně vstřebat.
8. Uncrustables – sendvič s arašídovým máslem a ovocným džemem
Uncrustables je asi nejznámější výrobce sendvičů bez kůrky, které jsou po krajích zapečené dohromady. Pokud jste natolik zaneprázdnění, že si nenajdete ani 30 sekund na to, abyste si sami připravili čerstvý sendvič, tento potravinářský produkt je pro vás.
Nezapomeňte si však přečíst i jeho etiketu, abyste viděli, kolik umělých přísad obsahuje a že se jedná o silně průmyslově zpracovaný výrobek. Jediná přísada v tomto výrobku, která se může na první pohled jevit jako původní, jsou jahody.
Pravdou však je, že jejich podíl v tomto výrobku je velmi nízký a zbytek tvoří umělé přísady, kterým byste se raději měli vyhnout.
Za všechny je možné zmínit kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy anebo hydrogenované oleje, které škodí našemu srdci.
9. Ovocné bonbóny Gushers
Ovocné bonbóny značky Gushers se vyrábějí hlavně z cukru, ovocné šťávy a některých dalších přísad.
Jen samotná jahodová složka obsahuje množství přísad, ale jahody jako takové mezi nimi nenajdeme. Co v ní však najdeme, je cukr, kukuřičný sirup, umělá barviva a celou řadu dalších umělých přísad.
Nenechte se tedy nachytat a oklamat tvrzením, že Gushers jsou „ovocné“ bonbóny. Rozhodně se nejedná o žádnou zdravou pochoutku, neboť tento výrobek obsahuje nezdravé částečně hydrogenované oleje, spoustu cukru a umělých barviv.
10. Javorový sirup
Javorový sirup se obvykle vyrábí z pryskyřice kanadského javoru. Když už jednou ochutnáte pravý, 100% javorový sirup, zamilujete si ho tak jako většina lidí.
To ale neznamená, že se máte spokojit s jeho napodobeninou, která není nic jiného než směsí vody, karamelového barviva a kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy.
Ve Spojených státech amerických platí pro výrobu javorového sirupu přísné předpisy, díky čemuž se zde vyrábí téměř výhradně z pryskyřice javoru. Při jeho výrobě se může používat jen minimální množství některých přísad, například soli.
Na druhé straně sirupy s „javorovou příchutí“ obsahují nějaký podíl javorové pryskyřice, kromě toho v nich najdeme umělé přísady. „Sirup na palačinky“, „sirup na oplatky“, „stolní sirup“ a jiné sirupy s podobnými názvy jsou jen levnější náhradou za skutečný javorový sirup.
Ve všech těchto levnějších sirupech bývá nejčastěji používanou složkou kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a jak jsme již zmínili, nenajdeme v nich téměř žádný podíl pryskyřice z javoru.
Závěr
Ačkoliv nám nikdo nebrání v nakupování těchto produktů nebo jim podobných výrobků, neznamená to, že bychom je měli kupovat.
Pokud je to možné, v co největší míře upřednostňujte skutečné potraviny a začněte si jasněji uvědomovat, jaké živiny dodáváte svému tělu.
Doporučujeme vám vyhledat si informace o těch nejškodlivějších přísadách v potravinách, nebo dokonce v potravinách, u kterých je statisticky dokázáno, že napomáhají vzniku rakoviny.
Ale i naopak, abychom tento článek ukončili optimističtěji, vyhledejte si také informace o zdravém stravování a zdravé výživě. Všechny tyto informace vám pomohou dosáhnout optimálního zdraví a hmotnosti a také sestavit zdravý jídelníček.
Zdroj: healthyandnaturalworld.com, Zpracovala: Mocvědomí.cz
Skoro všechny potraviny jsou jako čínské výrobky – máme položku v nabídce, jde to prodat, ale používat ne. Např. uzenina: trampové za první republiky vezli buřta v kapse nebo v baťohu a jedli ho druh den, v létě! Dnešní buřty jsou zbylé maso napíchané solema a polité vůní uzeniny. V ledničcce (v chladu!) to vydrží dva dny. Zabalené v ochranné atmosféře déle, ovšem jak je otevřete, druhý den začínají zelenat. Čokolády a sušenky jsou také šulené, vánoční figurky se bortí teplem prstů…